Els van der Plas | Nationale Opera & Ballet

Over de Spreker
  • Functie
    Algemeen Directeur
  • Company
    Nationale Opera & Ballet

Nationale Opera & Ballet: ‘Cultuur en kunst voor iedereen beschikbaar’                                                                              

Van der Plas is sinds 2012 algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet. In haar carrière heeft de ontwikkeling van jong talent en het toegankelijk maken van kunst en cultuur voor het grote publiek een centrale rol gespeeld. Dankzij grote sponsors is dat steeds meer mogelijk. Els van der Plas over haar missie en hoe partnerships daarin een stimulerende rol kunnen spelen.

Van der Plas (1960, Leiden) studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht. In 1988 richtte ze de Gate Foundation op ter stimulering van interculturele uitwisseling op het gebied van moderne en hedendaagse beeldende kunst. Vanaf zijn ontstaan in 1997 gaf zij leiding aan het Prins Claus Fonds (zij was oprichter-directeur), dat uitgroeide tot een krachtig internationaal instituut voor cultuur en ontwikkeling. In januari 2011, na veertien jaar Prins Claus Fonds, werd zij benoemd tot directeur van Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, te Amsterdam. In augustus 2012 volgde haar aanstelling als algemeen directeur van Het Muziektheater Amsterdam, De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet, nu Nationale Opera & Ballet geheten.

Momenteel bekleedt zij een plaats in de Raad van Toezicht van Writers Unlimited (Den Haag). Zij zit in het Comité van Aanbeveling van het Holland Dance Festival (Den Haag) en van de conferentie What Design Can Do in Amsterdam.